הוספה בתורה, תפילה וצדקה: היום ערב ראש חודש אלול, יש להוסיף בעבודת ה' בשלשת הקווים- תורה, עבודה (תפילה), וגמילות חסדים (צדקה), וכן מתחילים לפרסם מהיום (שלושים יום קודם לחג) על דבר ההכנה וההשתדלות של כל אחד בנתינת צרכי החג -ראש השנה- הבא עלינו לטובה ולברכה[1], כלשון הכתוב: "אִכְלוּ מַשְׁמַנִּים וּשְׁתוּ מַמְתַקִּים וְשִׁלְחוּ מָנוֹת לְאֵין נָכוֹן לוֹ"[2].
תענית לחתן וכלה שחופתן בראש חודש: מנהג חב"ד, שחתן וכלה שחופתן בראש חודש מתענים היום (ערב ראש חודש), ונחשב להם כתענית ביום החופה[3]. ואף שמתענים היום, אבל 'על חטא' אומרים ביום החתונה למחרת, ולא ביום התענית[4].
תספורת וגזיזת ציפורניים: מי שצריך להסתפר שיעשה זאת היום עד הערב או אחרי ראש חודש, שכן מחר ומחרתיים (שלישי ורביעי) הוא ראש חודש אלול, וע"פ צוואת ר' יהודה החסיד לא מסתפרים בראש חודש (אפילו כאשר הוא חל בערב שבת)[5]. גם בנוגע לגזיזת ציפורניים, לא גוזזים ציפורנים בראש חודש[6], וכיון שביום חמישי בין כה וכה אסור לגזוז ציפורניים, בכל שבוע[7], לפיכך הגוזז ציפורניים היום יעשה זאת במהלך היום עד הערב, או ביום שישי.
עליה לציון רשב"י, ודין תחנון במנחה: הנוהגים בכל חודש לעלות לציון רשב"י, יעלו היום (שני)[8] ולא בראש חודש אלול. כמו כן, היום במנחה לא אומרים תחנון[9] כבכל ערב ר"ח.
[1] ספר השיחות ה'תנש"א ח"ב עמ' 808.
[2] נחמיה ח, י.
[3] ליקוטי שיחות כרך כד עמ' 464; אגרות קודש כרך כב עמ' קנב (נד' בשלחן מנחם ח"ו אהע"ז עמ' קצ).
[4] ראה סדר קידושין ונישואין (להר"מ שי' פרקש) עמ' לד בשם הרבי.
[5] שו"ע אדה"ז או"ח רס, א.
[6] שם.
[7] אדה"ז שם סע' ב.
[8] כלבו סי' קיד הובא בבאר הגולה יו"ד סו"ס שדמ, וכן נהג הרבי בעליה לציון.
[9] שו"ע או"ח קלא, ו.